Werkgroep Natuurinventarisatie Wassergeest (eindverslag 10-03-2023).

Aanleiding voor de werkgroep:
KNNV Bollenstreek heeft in 1996 een boekje uitgebracht over een natuurinventarisatie op Wassergeest. Er is toen een inventarisatie uitgevoerd van planten, vogels, amfibieën, vlinders, insecten en zoogdieren. Het boekje is indertijd aangeboden aan het Zuid-Hollands Landschap.

Het leek ons hoog tijd om in 2022 weer eens te gaan kijken. Met alle historische gegevens binnen bereik zal het interessant zijn om een vergelijk te trekken. Wassergeest is de afgelopen jaren op een andere manier ingericht en er is in wisselende maten onderhoud gepleegd aan de verschillende bossen, sloten en weilanden. We willen in kaart brengen welke verschillen we vinden met de vorige inventarisatie, welke verklaringen we daarvoor kunnen vinden en op welke manier het beheer wellicht aangepast kan worden om de natuurwaarde van het gebied verder te verhogen.

Zuid-Hollands Landschap
Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) heeft positief op ons voornemen gereageerd. We hebben vergunning gekregen om met een groep van ongeveer 15 mensen het gebied door- en door te verkennen. Het ZHL heeft een lijst met speciale aandachtspunten (SNL- soorten) meegegeven, omdat ze graag willen weten of het beheer van de afgelopen jaren effect heeft gehad en of hoe ze het beheer verder kunnen vormgeven.

SNL-soorten
Voor het Zuid-Hollands Landschap zijn twee biotopen van belang op Wassergeest, nl. “Haagbeuk en essenbos” en “Kruiden en faunarijk grasland”. Ze hebben voor elk biotoop SNL soorten bepaald. SNL staat voor Subsidiestelsel Natuur en Landschap. Via het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL) verlenen de provincies subsidie voor het behoud en de ontwikkeling van (agrarische) natuurgebieden en land-schappen. We gaan natuurlijk speciaal op zoek naar deze soorten, omdat ze een indicator zijn voor het succes van de beheeracties en nieuwe plannen van ZHL. Maar verder zijn we van plan alle soorten, die we tegen komen, te noteren om een volledig beeld van de biodiversiteit te krijgen.

Doelen
We hebben verschillende doelen geformuleerd:
• We willen voor de Bioblitzes in ieder geval 500 soorten identificeren.
• We willen de verschillen met 25 jaar geleden in kaart brengen
• We willen voor het ZHL de SNL-doelsoorten in kaart brengen.
• We willen nieuwe soorten leren kennen en van elkaar leren.
• We willen lekker buiten zijn.

Het gebied
Het gebied Wassergeest is 80 hectare groot. Om het volledige gebied goed te kunnen inventariseren hebben we twee looproutes, die vanuit verschillende startpunten vertrekken. Een deel van het “Laarzenpad” loopt door het gebied Wassergeest. Dat deel is redelijk goed begaanbaar. Maar er zijn ook nog oude paadjes door de bosjes, die door de Essentaksterfte en kapwerkzaamheden wat lastiger toegankelijk zijn. Het wordt een uitdagende klus, waarbij laarzen en lenigheid hard nodig zijn.

Rapport van de werkgroep

Op 10 maart 2023 werd het project van de werkgroep voltooid met de aanbieding van het eindverslag aan Het Zuid-Hollands Landschap. Alle bovengenoemde doelen zijn gerealiseerd en we hebben er allemaal veel plezier aan beleefd. De presentatie is omwille van de omvang in delen gesplitst:
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 1 Het onderzoek
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 2.1 Insecten
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 2.2 Insecten
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 3 Dagvlinders en libellen
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 4 Nachtvlinders
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 5 Vogels
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 6 Zoogdieren
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 7 Planten
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 8.1 Zwammen
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 8.2 Zwammen
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 8.3 Zwammen
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 9 Mossen en korstmossen
Eindpresentatie natuurinventarisatie Wassergeest 2022 deel 10 Aanbevelingen