Raadsel van de week No. 21

Raadsel van de week no 21

De vraag: Wie is dit. De foto was van Agaat Mesman.

De hint: Het is een larve van een kever/tor. 

Het Antwoord: Larve van de Groene of Muntschildpadtor/kever (Cassida viridis)

Na het larve stadium gaat hij er zo uitzien.

https://waarneming.nl/media/photo/021/243/21243021.jpg

De winnaars
Er waren 3 inzendingen, waarvan 2 goed. Kees Langeveld en Jan en Riek Bischoff Tulleken zijn de winnaars.

Dat het moeilijk was blijkt uit het antwoord van Cees Timmermans: 

Agaat heeft me deze week met een onontwarbare knoop opgezadeld. Alles wat ik heb kunnen vinden als larven van een kever of tor lijkt er in de verste verte niet op. Als ik naar het beestje kijk lijkt het meer een volwassen insect. De foto maakt op mij de indruk dat het beestje wel eens onder water zou kunnen zitten, maar ook via onderwater kevers kom ik niet verder. Dus ik gooi de handdoek in de ring.

Schildpadkevers

Schildpadkevers zijn er in vele smaken. De larven zien er allemaal gekreukeld uit. De schildjes vormen zich pas later. Ze zijn vrij kieskeurig en hebben daarom meestal hun eigen waardplant. Dat wil zeggen dat je de naam van de plant waarop je ze vindt goed moet onthouden.

Veel soorten zijn groen met een variabele tekening van bruine vlekjes. Een aantal daarvan heeft grote, kenmerkende bruine vlekken en kan gemakkelijk worden herkend, maar er zijn twee soorten met een variabele hoeveelheid bruine stipjes alleen aan de voorrand van de dekschilden. Het zijn Cassida stigmatica en Cassida rubiginosa. De hele groene is dus de Cassida viridis.

Cassida stigmatica 

https://old.waarneming.nl/fotonew/3/29269473.jpg
https://waarneming.nl/media/photo/029/093/29093055.jpg

Cassida rubiginosa (Groene distelschildpadtor)

http://homepage.eircom.net/~hedgerow7/cassida-rubiginosa-larva-1.JPG
https://vroegevogels.bnnvara.nl/community/data/photo/2018/06/groene_schildpadtor_-_cassida_rubiginosa_5b186ddc73019_medium.jpeg

Omdat ze er toch allemaal net iets anders uitzien, is een macrofoto wel handig. Toch leuk om deze zomer de blaadjes weer eens om te draaien. Vooral het boerenwormkruid is bij deze schildpadtorren in trek.