Raadsel van de week no 19.

De foto is van Kees Langeveld.

De vraag: wat is dit?
Hint: Een eerste voorjaarsbode in het bos.

Het Antwoord: Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)

(https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LoniceraPericlymenum-bloem-kl.jpg#filelinks)
(https://pxhere.com/nl/photo/539768)

Ook de Kolibrievlinder(Macroglossum stellatarum) is er dol op.

De winnaars
Er waren 10 inzendingen en allemaal waren ze goed. Leuk!

Sommige antwoorden waren vol weemoed, vol herinneringen en vol associaties:
• Vooral de slingerende takken deden me ergens aan denken en wel aan de wilde kamperfoelie vroeger in de achtertuin van mijn ouderlijk huis. Ook de blaadjes deden me eraan denken. Ik kan dat niet helemaal plaatsen als voorjaarsbode maar als ‘ie in mei in bloei komt dan zullen de blaadjes waarschijnlijk al eerder komen. Dat kan ik nou net niet meer herinneren van “vroeger”. Maar ik blijf bij de “geïnspireerde gok”: wilde of boskamperfoelie. Wat rook die altijd lekker als ‘ie in bloei stond….
• Dat moet kamperfoelie zijn. Mooie herinneringen aan de muur van mijn ouderlijk huis, (gesloopt inmiddels) waar die ook in februari al uitliep. Dit moet wel de Wilde Kamperfoelie zijn. In de loop der jaren is hij de haren op de stengels wat kwijtgeraakt, lijkt wel menselijk. Al draaiend om een boompje of tak kan hij daar een mooi kurketrekkerprofiel in aanbrengen
• Wat heb je tegenwoordig allemaal niet: Mindfoelness, Foel on the Hill, Overgefoelig, en nog meer van dit soort uitdrukkingen. Maar ik foel me altijd prettig als ik deze plant zie bloeien en vol zie zitten met insecten. Ik ben daar nogal gefoelig voor. De oplossing is Kamperfoelie.

Kamperfoelie
De foto is in januari genomen bij Ruigenhoek. De kamperfoelie is er dus wat blad betreft echt vroeg bij. De bloemen komen inderdaad wat later. Kamperfoelie bloeit van juni tot september.
De witte symmetrische bloemen, die in hoofdjesachtige bloeiwijzen bij elkaar staan, geuren vooral ‘s avonds en ’s nachts. Nachtvlinders bezoeken ze dan ook graag. De bladeren staan tegenover elkaar, zijn gesteeld en ovaal van vorm. De stengels van oudere planten verhouten.

En …. het lijkt wel of onze deze kamperfoelie om een zomereik groeit. 🙂