Raadsel van de week no 18.

De vraag: Wie is dit?
Hint: Deze potige wezens zijn wild noch klein.

Het Antwoord: Knobbelzwaan

Zwanen
Een beetje op gevoel kon eenieder wel inschatten dat het om een grote watervogel zou gaan gezien de zwemvliezen tussen de tenen. En dan denk je al gauw aan een zwaan. In Nederland kennen we drie inheemse soorten zwanen: Knobbelzwaan, Kleine zwaan en Wilde zwaan en. Met de hint kom je dan uit op de Knobbelzwaan omdat de Wilde en Kleine afvallen. En dat is dan ook het enige juiste antwoord.

De winnaars
Er waren 7 inzendingen, waarvan 4 goed. Enkele lezers hadden het direct door: Met de hint kon je eigenlijk al raden welke soort het is.
Cees Timmermans, Jan Bischoff Tulleken, Hans Feijt en Kees Langeveld hadden het goed waarbij Kees Langeveld het wel erg kort en treffend wist te formuleren: hij noemde het raadsel een cryptogram. Want ja zonder de foto hadden we ook wellicht goede inzendingen gehad.

Tamme zwanen
Zwanen blijven prachtige vogels. En toen ik de foto’s maakte van de poten van de zwaan, besefte ik dat ik eigenlijk maar weinig wist van deze vogels. Behalve dat ze agressief kunnen blazen en het geluid van de vleugels prachtig klinkt als de zwanen overvliegen. Ik maakte de foto’s overigens in de ochtend bij ons vakantieverblijf in Arcen, waarbij de zwanen smekend voor de deur stonden of ze niet een boterham mee mochten eten. Erg tam dus, zodat Saskia ze uit de hand kon voeren.

Poolse Knobbelzwanen
Wat ik voorheen niet wist en nu geleerd heb door iets meer te lezen over de Knobbelzwaan is dat we in Nederland een oorspronkelijke wilde Knobbelzwaan hebben (naast de wilde Wilde zwaan) maar ook een verwilderde exoot: De Poolse Knobbelzwaan. De jongen van deze soort hebben een prachtig sneeuwwit dons kleed, terwijl de jonge verwilderde Nederlandse knobbelzwaan de eerste twee jaar een grijzig geel dons leed hebben. De Poolse variant is dus juist vanwege het witte dons ver doorgekweekt en heeft zich inmiddels in Nederland gehybridiseerd met onze Nederlandse variant.

De kleur van de poten
Een ander verschil tussen de Poolse Knobbelzwaan en de Nederlandse is de kleur van de poten. Bij de Nederlandse variant zijn deze zwart. En bij de Poolse vleeskleurig. Nu viel het me op dat bij de foto die ik gemaakt had dit onderscheid moeilijk te zien is. Dus wellicht gaat het ook hier om een gehybridiseerde exemplaar? Of noemen we dat toch vleeskleurig?

De mythe van de eeuwige onvoorwaardelijke liefde
En voor sommige mensen staan zwanen ook symbool voor liefde en onvoorwaardelijke trouw omdat het verhaal gaat dat stellen Knobbelzwanen altijd trouw aan elkaar zijn. En als één van beide zwanen zou sterven, dat de achterblijvende nog jaren achtereen alleen blijft.
Vogeldeskundigen hebben ook deze mythe doorbroken. Ook zwanen kennen overspel. Jammer!

Knobbelzwaan in AWD

Paul Venderbosch