Minicursus Paddenstoelen 22-10-2022

KNNV Bollenstreek organiseert met dank aan het Ger van Zanenfonds wederom een Minicursus Paddenstoelen op zaterdag 22 oktober 2022 van 9.30 tot 15.30 uur.

De cursus is bedoeld voor beginners, die graag iets meer willen leren over paddenstoelen. Hoe groeien ze, waar groeien ze en hoe breng je ze op naam. In de ochtend behandelen we de theorie, die we ’s middags in het veld in de praktijk gaan brengen.

Iedereen die regelmatig in de natuur wandelt komt paddenstoelen tegen. In beginsel kan dat gedurende het hele jaar, maar de herfst is toch wel bij uitstek het paddenstoelenseizoen. Je ziet ze overal hun kopjes boven de grond steken om vervolgens gedurende enkele dagen uit te groeien tot prachtige exemplaren. Soms rood met witte stippen, maar ook geel, paars, groen of bruin. Soms met platte hoedjes, puntmutsen of grillige gevormd. Soms groot, maar vaak minuscuul klein.
Die rode met witte stippen kunnen de meeste mensen nog wel op naam brengen, maar al die anderen zijn toch wat moeilijker.

In deze minicursus behandelen we de basiskennis over paddenstoelen. Wat zijn paddenstoelen? Waar kun je ze vinden en hoe kun je ze herkennen? Waarom is het grootste gedeelte van de ‘paddenstoel’ verborgen? Wat is de rol van paddenstoelen in de natuur? En hoe pas je een determinatiesleutel toe, zodat je ze op naam kunt brengen.

De cursus wordt gegeven door Arie Dwarswaard en Agaat Mesman.

Het theoretisch deel van de cursus vindt plaats in ‘t Onderdak,  J.P. Gouverneurslaan 40d,
2171 ER Sassenheim
. De excursie zal waarschijnlijk in het Keukenhofbosch plaatsvinden,  Spekkelaan 18, 2161 GH, Lisse. Wij zorgen voor koffie en thee, voor de lunch moet iedereen zelf wat meenemen. Het maximum aantal deelnemers is 20.

U kunt zich op geven voor deze cursus bij secretaris@bollenstreek.knnv.nl. Graag ontvangen wij uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres. We nemen dan contact met u op.

Het Ger van Zanenfonds sponsort deze cursus.
Datum & tijd
za 22 oktober 2022 van 9:30 tot 15:30
Vertrekplaats

‘t Onderdak, J.P. Gouverneurslaan 40d,
2171 ER Sassenheim